Hej där, det är jag, Anna, och jag vill prata med dig om något som har präglat stora delar av mitt liv – min oförmåga engelska. Jag vet att det kanske låter som ett litet problem för vissa, men för mig har oförmåga engelska varit en ständig källa till frustration, särskilt i ett land som Sverige där engelska är så viktigt i både arbetslivet och vardagen. Låt oss sätta oss ner en stund, som om vi satt över en fika, och jag ska berätta hur min oförmåga engelska har påverkat mig och vad jag har gjort för att hantera det.
Jag växte upp i en liten stad utanför Stockholm, och redan i skolan märkte jag att jag hade svårt med engelska – min oförmåga engelska blev tydlig när jag inte kunde hänga med i grammatiken eller förstå vad läraren sade. Medan mina klasskamrater kunde titta på engelskspråkiga filmer utan text och chatta med vänner från andra länder, kämpade jag med de mest grundläggande fraserna på grund av min oförmåga engelska. Det var som att en osynlig vägg byggdes upp mellan mig och språket, och jag kände mig ofta utanför.
Det var inte bara i skolan som min oförmåga engelska ställde till det. Jag minns en specifik händelse när jag var 16 år och min familj åkte på semester till London – ett land där engelska är modersmålet och min oförmåga engelska blev ännu mer uppenbar. Jag försökte beställa mat på en restaurang, men på grund av min oförmåga engelska kunde jag inte förklara vad jag ville ha. Servitören tittade på mig med en blandning av förvirring och irritation, och jag kände hur kinderna blev röda av skam.
Den känslan av att inte räcka till på grund av min oförmåga engelska följde med mig in i vuxenlivet. När jag började söka jobb efter gymnasiet insåg jag snabbt att de flesta arbetsgivare i Sverige förväntar sig att man behärskar engelska flytande, och min oförmåga engelska blev ett stort hinder. Jag minns en intervju för ett jobb på ett internationellt företag där jag fick en fråga på engelska – min oförmåga engelska gjorde att jag stammade fram ett svar som knappt var begripligt. Jag fick inte jobbet, och det var en rejäl käftsmäll.
Men vet du vad, jag bestämde mig för att inte låta min oförmåga engelska definiera mig. Jag började prata med en vän, Lisa, som är engelsklärare här i Stockholm, och hon blev lite av en mentor för mig när det gäller att övervinna min oförmåga engelska. Hon sa till mig: ”Anna, det handlar inte om att vara perfekt, det handlar om att våga försöka.” Hennes ord fastnade hos mig, och jag började ta små steg för att tackla min oförmåga engelska.
Lisa hjälpte mig att hitta en språkkurs som fokuserade på konversation snarare än grammatik, och det var en game-changer för min oförmåga engelska. För första gången kände jag att jag kunde uttrycka mig utan att vara rädd för att göra fel, och min oförmåga engelska började sakta men säkert minska. Vi träffades varje vecka på ett café och övade på att prata om vardagliga saker, och hon korrigerade mig på ett vänligt sätt som inte fick mig att känna mig dum.
En annan sak jag gjorde för att hantera min oförmåga engelska var att börja titta på engelskspråkiga serier med textning. Jag började med något enkelt som ”Friends”, och även om min oförmåga engelska gjorde att jag inte förstod allt i början, så märkte jag att jag plockade upp fler och fler ord för varje avsnitt. Det var som att min hjärna började vänja sig vid språket, och min oförmåga engelska blev mindre av ett hinder.
Jag minns en särskild situation för några år sedan när jag var på en konferens i Köpenhamn – ett ställe där engelska ofta används i professionella sammanhang – och min oförmåga engelska testades på riktigt. Jag skulle hålla en kort presentation, och trots min oförmåga engelska lyckades jag ta mig igenom den utan att helt kollapsa. Visst, jag gjorde misstag, men jag märkte att folk uppskattade att jag försökte, och det gav mig en boost i självförtroendet.
Det är också viktigt att prata om de fördelar jag har märkt sedan jag började arbeta på min oförmåga engelska. Att kunna kommunicera på engelska, även om det inte är perfekt, har öppnat så många dörrar för mig, och min oförmåga engelska är inte längre det stora spöket det en gång var. Jag har fått nya vänner från andra länder, jag kan resa utan att känna mig helt lost, och jag har till och med fått ett jobb där jag ibland måste använda engelska – något jag aldrig trodde var möjligt med min oförmåga engelska.
Men jag vill vara ärlig med dig, det är inte alltid en dans på rosor att hantera sin oförmåga engelska. Det finns fortfarande dagar då jag känner mig osäker, särskilt i professionella sammanhang där min oförmåga engelska kan göra att jag framstår som mindre kompetent än jag är. Jag har märkt att vissa kollegor ibland blir otåliga när jag tar längre tid på mig att formulera en mening, och det är tufft att hantera när min oförmåga engelska gör sig påmind.
En annan utmaning med min oförmåga engelska är att jag ibland undviker situationer där jag vet att jag måste prata språket. Till exempel har jag flera gånger tackat nej till att delta i internationella projekt på jobbet på grund av min oförmåga engelska, och det känns som att jag missar möjligheter. Men jag försöker påminna mig själv om att min oförmåga engelska inte är statisk – jag kan fortsätta att förbättra mig.
Jag har också börjat använda appar som Duolingo och Babbel för att bygga upp mitt ordförråd, och det har hjälpt mig mycket med min oförmåga engelska. Dessa verktyg är perfekta för att öva lite varje dag, och även om min oförmåga engelska inte försvinner över en natt, så känner jag att jag gör framsteg. Det är som att varje nytt ord jag lär mig är en liten seger över min oförmåga engelska.
En annan person som har inspirerat mig i min kamp mot min oförmåga engelska är min kollega Mark, som flyttade till Sverige från Storbritannien. Han har berättat för mig hur han själv kämpade med svenska i början, och hans perspektiv har hjälpt mig att se att min oförmåga engelska inte är något unikt eller pinsamt. Mark och jag har börjat ha korta samtal på engelska varje dag, och det har verkligen minskat min oförmåga engelska och gjort mig mer bekväm med språket.
Jag vill också betona värdet av tålamod när det gäller att övervinna sin oförmåga engelska. Det är lätt att bli frustrerad när man inte ser snabba resultat, men jag har lärt mig att min oförmåga engelska inte definierar vem jag är. Genom att ta små steg och fira små framsteg har jag kunnat bygga upp mitt självförtroende, och min oförmåga engelska känns inte längre som en oövervinnlig mur.
En sak jag har märkt är att många i Sverige tar för givet att alla kan engelska, och det kan skapa en press som gör att min oförmåga engelska känns ännu tyngre. Men jag har börjat inse att det är okej att inte vara perfekt, och att min oförmåga engelska inte gör mig mindre värd. Jag har rätt att ta den tid jag behöver för att lära mig, och jag försöker påminna mig själv om det när min oförmåga engelska gör sig påmind.
Jag har också börjat läsa böcker på engelska, vilket har varit en oväntad hjälp för att minska min oförmåga engelska. Jag började med barnböcker för att göra det enkelt, och även om min oförmåga engelska gjorde att jag inte förstod allt, så gav det mig en känsla av prestation. Nu har jag gått vidare till lättare romaner, och min oförmåga engelska blir mindre och mindre för varje sida jag läser.
Att resa har också blivit ett sätt för mig att utmana min oförmåga engelska. Förra året åkte jag till Amsterdam, och trots min oförmåga engelska tvingade jag mig själv att prata med lokalbefolkningen på engelska. Det var inte alltid smidigt, och min oförmåga engelska ledde till några missförstånd, men jag lärde mig så mycket av att bara våga.
Jag tror att en av de största lärdomarna jag har dragit av att hantera min oförmåga engelska är att det handlar om attityd. Om jag ser min oförmåga engelska som ett problem som inte går att lösa, så kommer det att förbli så. Men om jag ser min oförmåga engelska som en utmaning jag kan övervinna, så blir resan mycket lättare.
Så, vad vill jag säga till dig som kanske också kämpar med din oförmåga engelska? Ge inte upp, vännen. Jag vet att det kan kännas tungt ibland, och att min oförmåga engelska ibland har fått mig att vilja gömma mig, men det finns så många sätt att ta sig framåt. Oavsett om det är genom kurser, vänner eller appar, så finns det alltid ett nästa steg att ta för att minska din oförmåga engelska.
Jag är inte klar med min resa än, och min oförmåga engelska dyker fortfarande upp ibland, men jag har lärt mig att acceptera det som en del av vem jag är. Genom att dela min historia med dig hoppas jag att du också kan känna att din oförmåga engelska inte är ett permanent hinder. Vi kan lära oss tillsammans, och jag finns här om du vill prata om din egen oförmåga engelska.
Låt oss fortsätta kämpa, och kom ihåg att varje litet steg räknas när det gäller att övervinna sin oförmåga engelska. Jag har sett hur mycket jag har vuxit genom att bara försöka, och jag vet att du också kan göra det trots din oförmåga engelska. Så, vad sägs om att vi tar itu med det här språket tillsammans? Min oförmåga engelska har inte stoppat mig, och jag tror inte att din oförmåga engelska kommer att stoppa dig heller.
Lämna ett svar Avbryt svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.